همانطور که می دانید در بازار و طبیعت رنگ های مختلفی وجود دارند. از رنگ های طبیعی گرفته که در گیاهان و طبیعت پیدا می شوند تا رنگ های مصنوعی که در کارخانه های تولید رنگ تولید می شوند. همانند رنگ فوری اشن. در یادداشت رنگ فوری اشن چیست؟ به این موضوع اشاره کردیم. به جز رنگ ها حلال رنگ ها نیز اهمیت دارد. رنگ اکریلیک نیز یکی از همین رنگ های مصنوعی است. در این یادداشت سعی کردیم به حلال رنگ اکریلیک بپردازیم. بدون شک برای استفاده بهتر از رنگ ها در ابتدا باید رنگ های مرغوب و با کیفیتی را تهیه کرد. برای خرید رنگ چوب در مشهد و همچنین خرید رنگ بیتک می توانید به فروشگاه رنگ ربانی مراجعه کنید. در این فروشگاه انواع رنگ ها با بهترین کیفیت و مناسب ترین قیمت ها عرضه می شود.
رنگ اکریلیک را باید یکی از رنگ های مصنوعی و صنعتی نامید. این رنگ پایه های مختلفی دارد. منظور از پایه های رنگ در حقیقت همان حلال های رنگ است. پایه های رنگ ها بر روی خود رنگ ها نیز بسیار اثرگذار هستند. حلال های مختلفی برای رنگ ها وجود دارد. از جمله آن ها می توان به آب و روغن اشاره کرد. در ادامه این مطلب به توضیح و شرح پیرامون حلال رنگ اکریلیک می پردازیم. با ما همراه باشید. پیش از آن البته پیشنهاد می کنیم مقاله آموزش رنگ آمیزی با رنگ اکریلیک را مطالعه کنید تا با نحوه کار با این رنگ آشنا شوید.
رنگ اکریلیک چیست؟
این نوع رنگ یکی از رنگ های مصنوعی و صنعتی به حساب می آید. باید بدانید که رنگ اکریلیک در صنعت ساختمان سازی از جمله رنگ های پرکاربرد و محبوب به شمار می آید. دلیل آن نیز ویژگی های خاص و منحصر به فرد این نوع رنگ است. از جمله آن ها نیز می توان به حلال رنگ اکریلیک اشاره کرد. علی رغم اینکه این رنگ در صنعت ساختمان سازی بسیار پرکاربرد و محبوب است اما باید ذکر کنیم که در همه جای ساختمان ها نمی توان از این نوع رنگ استفاده کرد.
در یادداشت راهنمایی برای خرید انواع رنگ های ساختمانی به نکات لازم برای خرید این رنگ ها اشاره کردیم. در محل هایی که امکان پوست پوست شدن رنگ وجود دارد، امکان تغییر رنگ بعد از رنگ آمیزی وجود دارد و همچنین جاهایی که باعث می شود رنگ به آن ها نچسبد.
تاثیر رنگ های اکریلیک بر سلامتی
در قدیم به دلیل وجود جیوه در درون این نوع از رنگ ها مشکلاتی برای محیط زیست به وجود می آمد. برای مثال وجود جیوه در درون رنگ ها باعث می شود که هوا نیز آلوده شود. این امر نیز باعث می شد افراد دچار مشکلات و بیماری های تنفسی بشوند. به همین دلیل در سال 2005 میلادی اقدامت گسترده و بزرگی در جهت سالم تر شدن رنگ های اکریلیک صورت گرفت. این اقدامات در نهایت باعث بهبود وضعیت این نوع از رنگ ها شد. به طوریکه اکنون دیگر نگرانی زیادی بابت آلودگی این رنگ ها برای محیط زیست وجود ندارد و حتی می توان این رنگ ها را یکی از رنگ های دوست دار محیط زیست نامید.
چه پایه ای برای رنگ اکریلیک مناسب است؟
به طور کلی می توان رنگ ها را بر حسب پایه هایی که دارند به دو دسته تقسیم کرد. رنگ های پایه آب و رنگ های پایه حلال. پایه حلال ها معمولا از مشتقات نفتی حاصل می شوند. نکته قابل توجه این است که برخی از رنگ ها صرفا با یک پایه تولید و عرضه می شوند. یعنی صرفا با پایه آب یا صرفا با پایه حلال. این در حالی است که رنگ های اکریلیک با هردو پایه تولید و عرضه می شوند. یعنی شما می توانید رنگ های اکریلیم با پایه آب و رنگ های اکریلیک با پایه حلال در بازار برای خود تهیه کنید. حال سوالی که مطرح می شود این است که کدام پایه برای رنگ های اکریلیک مناسب است؟ برای پاسخ به این سوال باید به بررسی این پایه ها بپردازیم.
رنگ های اکریلیک با پایه آب به این صورت هستند که در فرمول اصلی آن ها آب نیز وجود دارد. وجود در فرمول این رنگ ها باعث می شود که آن ها را بیش از سایر مدل های رنگ های اکریلیک دوست دار محیط زیست کند همچنین استفاده از این رنگ ها برای شما نیز می تواند به مراتب نسبت به سایر رنگ های دیگر سالم تر باشد. اما رنگ های پایه حلال رنگ هایی هستند که در فرمول آن ها از مشتقات نفتی استفاده می شود. به همین علت نیز برای محیط زیست خطرناک تر هستند. البته به نسبت رنگ های اکریلیک با پایه آب.
همچنین رنگ های با پایه حلال به دلیل وجود مشتقات نفتی در درون آن ها دارای بوی بد و تندی نیز هستند. این امر باعث می شود که به هنگام استفاده از آن ها دچار مشکل شویم. البته درست است که این معایب را دارد اما نکات مثبت قابل توجهی را نیز با خود دارد. از جمله این نکات مثبت می توان به سریع خشک شدن آن ها اشاره کرد. حال بر حسب این ویژگی هایی که برای هرکدام وجود دارد باید خودمان انتخاب کنیم که کدام نوع را می پسندیم.
در فصول گرم و سرد سال از چه نوع رنگ هایی استفاده کنیم؟
نکته ای که در این مورد اهیمت دارد این است که در فصول گرم سال همانند فصل تابستان با توجه به گمای هوا پیشنهاد می شود از رنگ های پایه حلال استفاده نکنید. به دلیل این که این رنگ ها دارای بوی تندی هستند لذا استفاده از این رنگ ها که پایه آن ها از مشتقات نفتی است باعث می شود که بیشتر از رنگ های دیگر دچار مشکل شوید. به جای استفاده از این نوع رنگ ها می توانید از رنگ های اکریلیک با پایه آب استفاده کنید.
اما برعکس در فصول سرد سال همانند فصل زمستان می توانید از رنگ های با پایه حلال استفاده کنید. چرا که در این فصول رنگ های اکریلیک با پایه آب به راحتی خشک نمی شوند و از این جهت دچار مشکل می شوید. این در حالی است که رنگ های با پایه حلال به راحتی و در سریع ترین زمان ممکن به نسبت رنگ های اکریلیک با پایه آب خشک می شوند. بنابراین در فصول سرد سال می توانید از رنگ های اکریلیک با پایه حلال با خیال راحت استفاده کنید. همانطور که مشاهده می کنید استفاده از رنگ های اکریلیک با پایه های مختلف آن ها وابسته به شرایط پروژه است و نمی توان یک نسخه ثابت برای آن ها ارائه کرد.
نحوه ترکیب رنگ اکریلیک با آب
همانطور که در بالاتر نیز اشاره کردیم از پایه های مهم رنگ اکریلیک آب است. به همین علت باید بدانیم که چطور این رنگ را در آب ترکیب کنیم. در حقیقت حجم آبی که برای ترکیب با رنگ اکریلیک به کار می رود وابسته به سطح مورد نظر برای رنگ آمیزی دارد. رنگ های اکریلیک پایه آب متشکل از ذرات رنگدانه هستند که در یک امولیسیون پلیمر اکریلیک پخش شده اند.
رنگ اکریلیک را معمولا نباید بیش از 50 درصد با آب حل کنید چرا که چسبندگی رنگ را از بین می برد. با این کار پلیمرهای موجود در رنگ از بین می رود و سطح رنگ پوسته پوسته می شود. اگر سطح جاذب باشد می توانید مقدار بیشتری آب برای رقیق کردن رنگ استفاده کنید. برای سطوح غیر جاذب اما وضعیت متفاوت است. برای این سطوح بیشتر از 30 درصد مجاز به استفاده از آب نیستید.
تغییر رنگ رنگ های اکریلیک در رنگ های شفاف بیشتر نمایان می شود. در این نوع از رنگ ها با ترکیب رنگ با آب، رنگ اکریلیک به رنگ شیری در می آید. به همین دلیل دقت در ترکیب رنگ با آب و تغییر رنگ آن بسیار مهم است.