تاریخچه رنگ در ایران

فهرست مطالب

رنگ یکی از ابداعیاتی است که توانسته دنیا را تکان دهد. استفاده از رنگ ها در صنایع مختلف و همچنین در حوزه های مختلف باعث شده است تا دنیا به این ابداع بشر به گونه ای دیگر بنگرد. البته در اینکه رنگ را ابداع بنامیم یا اکتشاف اختلاف است. به هرحال رنگ های طبیعی هم در طبیعت وجود داشتند که ساخته و تولید دست بشر نبودند. این رنگ ها را می توان گفت رنگ های اکتشافی بشر هستند. اما در مقابل رنگ هایی که مصنوعی هستند و ساخته دست بشر این رنگ ها ابداعی هستند. رنگ هم به مانند همه وسایل تاریخچه ای برای خود دارد. بایستی تاریخچه رنگ در ایران نیز به مانند دنیا بررسی شود. در این بین البته برای خرید رنگ چوب در مشهد همانند خرید رنگ آروماتیک در مشهد می توانید به فروشگاه رنگ ربانی مراجعه کنید.

تاریخچه رنگ در ایران سابقه و تاریخی جالب و خواندنی دارد. در این بین اما برای اینکه بدانیم رنگ در ایران چه گذشته و سابقه ای داشته است باید رجوع کنیم به اسناد تاریخی که در گذشته تنظیم و تهیه شدند. و اکنون مورد استفاده قرار می گیرند. همچنین می توانیم از خاطرات افراد و صنعتگرانی که با رنگ سر و کار داشتند نیز مطلع شویم که در گذشته ایران رنگ چه نقش و تاثیری داشته است.

بدون شک نقشی که رنگ در دنیا دارد را نمی توانیم در نظر نگیریم. این ماده و علم تولید و استفاده از آن به قدری وسیع است که در روانشناسی برای آن علمی جداگانه در نظر گرفته می شود. اکنون نیز ما بدون در نظر گرفتن آن نمی توانیم به این راحتی با این ماده کار کنیم. در ادامه این یادداشت تلاش داریم در خصوص تاریخچه رنگ در ایران و جهان صحبت کنیم. با ما در ادامه مطلب همراه باشید.

تاریخچه رنگ در ایران

تاریخچه رنگ در ایران به مانند تاریخچه رنگ در دنیا بسیار جذاب است. باید بدانید که برای اولین بار فکر استفاده صنعتی از رنگ ها در سال 1315 هجری شمسی به ذهن مرحوم احمد صانعی خطور کرد. او در آن سال به این فکر افتاد که می تواند به مانند کارخانه های خارج از کشور و برای رفع نیازهای داخلی تولید رنگ صنعتی در ایران را آغاز کند. این امر به گونه ای برای او امکان پذیر و جذاب به نظر می رسید که تمام همت خود را بست و تلاش کرد که ماشین آلات مورد نیاز و دستگاه لازم را به داخل ایران بیاورد.

وی پس از بازدید از نمایشگاه ماشین آلات رنگ سازی در کشور آلمان برای این امر مشتاق تر شد. در نهایت وی توانست در سال 1318 ماشین آلات رنگ سازی را از آلمان وارد کشور کند. و اولین شرکت رنگ سازی در ایران را با نام «شرکت رنگ سازی ایران» تاسیس کند.

این اقدام در نوع خودش در ایران بی نظیر بود. سال ها 1315 تا 1320 هجری شمسی سال هایی بود که ایران آن زمان هم توانسته بود نفسی برای خودش بکشد. و بسیار از زیر ساخت ها لازم برای رشد و توسعه صنعتی را برای خود به همت دانشمندان و صنعتگرانش ایجاد کند. تاسیس اولین کارخانه رنگ سازی در کشور نیز در همین راستا انجام شد. این اقدام باعث شد تا نیاز داخلی به رنگ توسط فناوری و دست رنج ایرانی ها تامین و تهیه شود. آن درست در زمانی که صنایع رو به گسترش بودند و برای ساخت و سازهای اساسی و عمرانی کشور نیاز شدید به استفاده از رنگ بود. حال دیگر نیازی نبود که از خارج کشور این نیاز تامین شود. و به همت مرحوم صانعی از داخل کشور برای رفع نیاز های داخلی تلاش می شد.

 

rangrabbani
رنگ

رنگ در تاریخ باستان

همانطور که اشاره کردیم رنگ ها به دو نوع طبیعی و مصنوعی تقسیم می شوند. و رنگ های طبیعی به مانند رنگ های مصنوعی نیازی به دخالت انسان در تهیه آن ندارند. در ایران باستان نیز با توجه به اینکه هنوز توانایی و علم ساخت رنگ های مصنوعی آن هم با تکنولوژی های الان وجود نداشت. افراد سعی می کردند که به وسیله منابع طبیعی تولید رنگ، رنگ های مورد نیاز خود را تامین کنند. حال این منابع می توانست از گیاهان طبیعی باشد یا می توانست از سایر منابع طبیعی رنگ زا در طبیعت باشد. به هرشکل شواهد نشان می دهد که ابتدایی ترین استفاده از رنگ ها در زمان غارنشینی آغاز شده بود.

استفاده از خاسکتر های حاصل از ایجاد و ساخت آتش در غار برای رنگ ها و نقاشی های روی دیوار نشانه ای بارز از استفاده انسان های نخستین از رنگ های طبیعی در غار بود. همچنین از دیگر نکات جالبی که می توان به آن اشاره کرد این است که در بقایای کشتی منتسب به حضرت نوح شواهدی وجود دارد که نشان می دهد افراد برای جلوگیری از پوسیدگی چوب ها و همچنین برای ایجاد پوشش در درون کشتی از رنگ ها استفاده می کردند. اما استفاده از رنگ ها در ایران از زمانی آغاز شد که برای اولین بار استفاده از آن از مصر وارد ایران شد. دسته چاقو های موجود در نواحی مختلف ایران به وضوح نشان می دهند که در ایران باستان به وسیله آن ها افراد تلاش می کردند که نقاشی هایی روی دیوار ها به وجود آید.

 

تاریخچه رنگ در ایران
تاریخچه رنگ در ایران

استفاده از رنگ های مختلف در شهرهای باستانی ایران

بررسی ها و شواهد تاریخی آشکارا نشان از آن دارد که حکومت های مستقر در زمان ایران باستان تلاش می کردند که بتوانند رنگ های مختلفی را به وجود آورند. برای مثال حکومت ایلامی ها به دلیل گرانی لاجورد موفق شدند که رنگ حاصل و مشابه آن را از مس تولید کنند. این امر به دلیل گرانی لاجورد و کمبود آن و همچنین به دلیل ارزان و دم دست بودن مس اقدامی با ارزش در آن زمان تلقی می شد. همچنین رنگ آبی تندی که حاصل از مس بود در کنار ارزانی و زیباییش درخشندگی خاصی نیز داشت.

در دیگر آثار تاریخی و گواهی تارخ نگارانی مثل هرودوت می توان دید که در شهر هگمتانه در همدان رنگ های حصارها متفاوت از هم بوده است. آن ها برای حصار ها از رنگ هایی مثب سفید، سیاه ارغوانی، آبی، سرخ، سیمی (نقره ای) و طلایی استفاده می کردند.

برای اینکه با انواع رنگ آشنا شوید پیشنهاد می شود این مقاله با  انواع رنگ چوب را مطالعه کنید.