رنگ چوب چیست؟

فهرست مطالب

چوب یکی از موادی است که تقریبا در خیلی از صنایع به کار می رود. فرآورده های آن نیز تقریبا در بسیار از ابعاد زندگی بشر مورد استفاده قرار می گیرد. یکی از آن ها نیز رنگ چوب است. شاید برای شما هم این سوال پیش آید که رنگ چوب چیست؟ و همچنین چطور می توان از آن استفاده کرد؟ در این مقاله سعی کردیم به صورت مفصل به این موضوع بپردازیم. بنابراین اگر شما هم می خواهید با رنگ چوب آشنا شوید در ادامه این مطلب با همراه شوید.

رنگ چوب چیست و چطور می توان از آن استفاده کرد؟

در حقیقت رنگ چوب از آن دست رنگ هایی است که به طور خاص برای چوب ها به کار می رود. چوب ها با توجه به ساختاری که دارند نمی توانند رنگ های دیگری را بر روی خود بپذیرند. به همین خاطر باید از رنگ های مخصوص آن ها استفاده کرد. رنگ مخصوص و مورد استفاده برای آن ها همان رنگ چوب است. استفاده از این رنگ نیز به مانند همه رنگ های دیگر نیاز به شیوه ها و روش های خاص خود دارد. به همین دلیل برای استفاده از آن ها باید روش های استفاده و مصرف این نوع از رنگ ها را بشناسید.

به طور کلی برای رنگ آمیزی سطوح چوبی شما نیاز دارید که از انواع رنگ چوب استفاده کنید. مدل های مختلف رنگ چوب در بازار وجود دارد که استفاده از هرکدام نیاز به اطلاعات مخصوص به خود دارد. همچنین روش های اجرای رنگ چوب و اعمال آن ها بر روی سطوح چوبی نیاز به اطلاعاتی دارد که باید از قبل در مورد آن ها آگاهی لازم را به دست آورید.

روش های استفاده از رنگ چوب مختلف و متنوع است. درست همانند انواع رنگ چوب که به دسته های مختلف تقسیم بندی می شود. در حقیقت استفاده از رنگ های چوب بستگی به نوع آن ها دارد. شما در ابتدا باید برحسب نیاز خود بهترین و مناسب ترین رنگ چوب را برای خود انتخاب کنید. به همین طریق می توانید به خوبی برای پروژه های خود رنگ آمیزی خوبی را داشته باشید.

 

رنگ چوب چیست
رنگ چوب

چطور رنگ چوب مناسب بخریم؟

برای خرید رنگ چوب باید به فروشگاه های معتبر مراجعه کنید. پس از آن باید برند مورد نظر خود را انتخاب کنید و رنگ مناسب خود را خریداری کنید. برای خرید رنگ چوب در مشهد می توانید از فروشگاه رنگ ربانی اقدام به خرید کنید. در این فروشگاه انواع رنگ های چوب با برندهای معتبر داخلی و خارجی عرضه می شوند. شما می توانید از برندهای خوب کشور ترکیه همانند گنج و آروماتیک اقدام به خرید کنید.

همچنین رنگ ربانی این امکان را برای شما فراهم کرده است که پیش از خرید به صورت غیرحضوری مشاوره های رایگان برای خرید رنگ چوب مناسب را دریافت کنید. از همین روی می توان از این فروشگاه به عنوان بهترین فروشگاه برای خرید رنگ چوب در کشور یاد کرد.

بهترین رنگ چوب چیست؟

برای انتخاب بهترین رنگ چوب همانطور که اشاره کردیم باید در ابتدای کار پروژه خود را به طور کامل بررسی کنید. اینکه چه نوع رنگی می تواند برای آن مناسب باشد از جمله مهم ترین اقدامات شما پیش از انجام رنگ آمیزی و انجام پروژه است. به طور خلاصه برخی از شاخص ها هستند که می توانند در انتخاب بهترین رنگ چوب برای پروژه شما موثر باشند. شما می توانید با توجه و بررسی این شاخص ها به انتخاب و خرید بهترین رنگ چوب اقدام کنید.

شاخص هایی که برای بررسی رنگ چوب مورد استفاده قرار می گیرند عبارتند از: شرایط اقلیمی و آب و هوایی، نوع سازه چوبی، نوع سلیقه مشتری و همچنین عوامل دیگر. با بررسی هرکدام از این شاخص ها و همچنین اخذ مشاوره های لازم برای خرید رنگ چوب می توانید بهترین و مناسب ترین رنگ چوب را برای خود انتخاب کنید.

این نکته را همیشه مدنظر داشته باشید که استفاده از رنگ های دیگر برای سطوح چوبی می تواند به سازه و پروژه شما آسیب جدی وارد کند. بنابراین برای رنگ آمیزی سطوح و پروژه خود همیشه این نکته را مدنظر داشته باشید.

رنگ مخصوص چوب چیست؟

رنگ های مخصوص چوب معمولا از رنگ دانه های حل شده یا معلق در یک ماده دیگر تشکیل می شوند. همچنین پایه های و به معنای دیگر حلال های این نوع از رنگ ها بسیار متفاوت است. برخی از رنگ های چوب با پایه و حلال روغنی تولید و عرضه می شوند و برخی دیگر با پایه و حلال آبی. به همین علت باید در نظر بگیرید که کدام یک از آن ها می تواند برای پروژه شما موثر و مفید باشد.

در ادامه این مطلب در خصوص انواع رنگ چوب نیز صحبت کردیم و می توانید به طور دقیق تری با این نوع از رنگ ها و مدل های متنوع آن ها بیشتر آشنا شوید.

به طور کلی رنگ آمیزی چوب ها یکی از ساده ترین روش هایی است که می تواند به تغییر در ظاهر، افزایش کیفیت و ماندگاری سازه چوبی شما کمک کند. همچنین می تواند از هزینه های اضافی برای تهیه و ساخت سازه های چوبی جدید نیز جلوگیری کند. بنابراین استفاده از روش های رنگ آمیزی برای رنگ های چوب یکی از بهترین و ساده ترین روش هایی است که می تواند شما را یاری کند.

چه رنگی روی چوب بزنیم؟

رنگ های مخصوص چوب از همان رنگ هایی است که شما باید برای رنگ آمیزی سطوح چوبی از آن ها استفاده کنید. کار با این رنگ ها ساده و آسان است. انواع رنگ های چوبی همانطور که اشاره کردیم با توجه به پایه و حلال آن ها بسیار متنوع و گسترده است. استفاده از هرکدام از آن ها برای پروژه های مختلف رنگ آمیزی سطوح چوبی توصیه می شود. همچنین شما می توانید با مطالعه مقاله انواع رنگ چوب بیشتر با این موارد آشنا شوید.

 

انواع رنگ چوب چیست
رنگ مخصوص چوب

رنگ مخصوص چوب چیست؟؛ بیشتر بدانید

درست است که برای پایه رنگ ها از کلمه حلال استفاده می کنیم اما باید گفت بهتر است از کلمه حامل استفاده کنیم. چرا که اساسا ممکن است این ماده حلال نباشد. چرا که در بعضی از موارد محتویات رنگ ها به طور کامل در آن ماده حل نمی شوند. به همین دلیل حلال شاید کلمه مناسبی برای آن ها نباشد. دانستن این اطلاعات می تواند پاسخی خوب به پرسش “رنگ چوب چیست؟” باشد.

همانطور که در بالاتر نیز اشاره کردیم مواد حامل می توانند انواع مختلفی داشته باشند. به طور کلی آب و روغن از مشهورترین آن ها هستند. از همین روی باید در نظر بگیریم که از چه نوع حامل هایی می توانیم برای کار خود استفاده کنیم. به غیر از آب و روغن مواد دیگری نیز قابلیت حامل شدن را دارند. از جمله آن ها می توانیم به الکل، مشتقات نفتی، رزین، لاک، پلی استر، پلی اورتان یا حتی برخی از مواد مکمل همانند شلاک نیز اشاره کنیم.

رنگ دانه ها و جوهر رنگ در رنگ چوب

باید این نکته را نیز بدانید که رنگ های چوب معمولا به داخل بافت چوبی سازه نفوذ نمی کنند. به همین خاطر ممکن است با خراب شدن یا از بین رفتن لایه سطحی مورد نظر رنگ چوب نیز از بین برود. همچنین در بیشتر رنگ های چوب از رنگ دانه یا جوهر رنگ به عنوان رنگ مایه استفاده می شود. تفاوت آن ها نیز در این است که حلالیت و اندازه ذرات در هرکدام با دیگری متفاوت است.

جوهر رنگ معمولا مولکول هایی دارد که می توانند در ماده حامل یا همان حلال حل شوند. اما اندازه رنگ دانه بزرگتر از این مولکول ها است. به همین دلیل در ماده حامل حل نمی شوند و برای مدتی در آن به صورت معلق باقی می مانند. پس از مدتی هم در آن ته نشین می شوند.

 

جوهر رنگ چوب چیست
جوهر رنگ چوب

انواع رنگ چوب

رنگ چوب برای پوشش نیز به کار می رود. معمولا تمام رنگ ها این خاصیت را دارند. یعنی علاوه بر آن که از آن ها برای تغییر در ظاهر و حفظ کیفیت سازه چوبی استفاده می شود می توان برای پوشش نیز آن ها را به کار برد. به همین دلیل می توان دسته بندی های مختلفی برای رنگ های چوب تعریف کرد.

به لحاظ پوشش رنگ های چوبی به طور کلی به دو دسته تقسیم می شوند. دسته اول رنگ موج نما و دسته دوم رنگ پوششی.

رنگ های موج نما یا گره نما رنگ هایی شفاف هستند. به این دلیل که در این رنگ ها جوهر رنگ به عنوان رنگ مایه به کار می رود. رنگ های پوششی رنگ هایی هستند که رنگ دانه ها به مقدار زیاد در آن ها به کار می رود. این رنگ ها را نیز می توان دسته بندی کرد. رنگ نیمه پوششی یا نیمه شفاف نام این دسته بندی ها است. به طور کلی با توجه به خصوصیت رنگ ها می توان دسته بندی های مختلفی را برای آن ها انتخاب کرد.

در حقیقت گره نما یا پوششی بودن رنگ چوب بستگی به میزان جوهر رنگ یا رنگ دانه درون آن دارد. به همین دلیل می تواند در دسته بندی گره نما یا پوششی قرار بگیرد. بیشتر رنگ های تجاری نیز حاوی جوهر رنگ و رنگ دانه با هم هستند. البته نسبت و رنگ مایه مورد نظر با توجه به نوع رنگ چوب و کاربرد آن دارای انواع مختلفی نیز است.

 

ارتباط بین زمان و ماندگاری رنگ

در بیشتر رنگ های چوبی اعم از گره نما یا پوششی میزان رنگ پذیری چوب از رنگ مورد نظر ارتباط مستقیمی با زمان دارد. به این شکل که هرچه زمان قرار گرفتن رنگ بر روی سطح چوبی بیشتر باشد نفوذ رنگ در بافت چوبی عمیق تر می شود. این اتفاق باعث می شود که رنگ پذیری سطح چوبی نیز بیشتر شود. به همین دلیل می توان گفت هرچه زمان قرار گیری رنگ بر روی سطح چوبی را بیشتر کنیم می توانیم رنگ پذیری را بیشتر کنیم. لازم به یادآوری است که برای پاسخ به پرسش “رنگ چوب چیست؟” باید حتما در خصوص ارتباط زمان با این نوع رنگ ها اطلاعات لازم را داشته باشید.

 

تفاوت رنگ های گره نما و پوششی در چیست؟

باید به این نکته هم اشاره کنیم که تفاوت عمده رنگ های گره نما و پوششی در برجسته کردن یا محو کردن گره و نقش و نگار طبیعی چوب است. در رنگ های گره نما نقش و نگار ها نسبت به حالت طبیعی چوب برجسته تر و اغراق آمیز تر خواهد بود. اما در رنگ های پوششی این نقش و نگار زیر لایه رنگ محو می گردد.

 

انواع رنگ چوب برحسب ساختار و ترکیب

  • جوهر رنگ چوب
  • رنگ چوب پایه روغن
  • رنگ چوب پایه آب
  • رنگ چوب ژله ای
  • لاک الکل
  • وارنیش ها (شامل: پلی استر، پلی اورتان و … )

 

رنگ چوب پایه روغن

در رنگ های چوب پایه روغن حلال یا همان حامل از جنس روغن است. روغن ها در این نوع از ترکیب ها می توانند گیاهی، آلی یا شیمیایی باشند. همچنین در این نوع از رنگ ها می توانیم از مشتقات نفتی نیز استفاده کنیم. باید به این نکته هم اشاره کنیم که برای عملکرد بهتر این روغن ها با انواع لاک ها، رزین ها و سایر افزودنی ها ترکیب می شوند. در رنگ های پایه روغن از رنگ دانه ها برای ایجاد رنگ مایه مورد نظر استفاده می شود. این رنگ دانه ها معمولا در ماده حامل یا همان حلال معلق می شوند.

اجرای رنگ چوب پایه روغن بسیار آسان است و این رنگ ها دارای پوشش دهی مناسبی نیز هستند. چرا که چوب به خوبی روغن را جذب می کند. در ادامه رنگ علاوه بر پوشش دادن سطح چوب به عمق آن نیز نفوذ می کند. این اتفاق باعث می شود که رنگ دارای پایداری و دوام بیشتری شود. به همین دلیل رنگ چوب پایه روغن را بدل به یک رنگ ایده آل برای پوشش دهی چوب می کند.

روغن های گیاهی همانند روغن دانه کتان به دلیل آن که به نسبت سایر رنگ های روغن می تواند دوست دار محیط زیست باشد در سال های اخیر بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد. اما چالشی که روغن های گیاهی دارند این است که امکان رشد کپک و قارچ در آن ها زیاد است. به همین دلیل باید از ترکیب هایی همانند پرایمر های ضد کپک و قارچ استفاده شود تا جلوی رشد این مواد گرفته شود. این ترکیب ها را معمولا پیش از استفاده از رنگ های چوب باید استفاده کرد.

نکته کلیدی: باید بدانید که به هیچ عنوان پس از خشک شدن رنگ های روغن نمی توانید از رنگ های پایه آب بر روی آن ها استفاده کنید. در مقابل می توانید از وارنیش ها، براق کننده ها یا لاک ها بر روی آن ها استفاده کنید.

 

 

رنگ چوب پایه روغن
رنگ چوب پایه روغن

 

مزایای رنگ پایه روغن:

  • امکان استفاده از وارنیش ها و لاک ها بر روی رنگ به عنوان پوشش نهایی
  • دوام و عمر بالا
  • آماده بودن برای اجرا
  • نفوذ عالی در بافت چوب
  • پوشش دهی عالی و یک دست

 

معایب رنگ پایه روغن:

  • امکان رشد قارچ و کپک
  • زمان طولانی برای خشک شدن

 

رنگ چوب پایه آب

در این نوع از رنگ ها همانند نامشان که مشخص است از پایه، حلال یا حامل آب استفاده می شود. مهم ترین مزیت آن ها این است که به نسبت رنگ های پایه روغن برای محیط زیست سالم تر هستند. در رنگ چوب پایه آب از جوهر رنگ پایه آب برای رنگ مایه استفاده می شود.

نکته ای که در خصوص رنگ های پایه آب وجود دارد این است که برای اجرای آن ها و برای جلوگیری از شره کردن آن ها باید در اجرای آن ها دقت و مهارت بیشتری را به کار برد.

رنگ های پایه آب نمی توانند روغن و چربی را در خود حل کنند چرا که حلال های آلی در خود ندارند. به همین علت باید دقت کنید که قبل از اعمال رنگ چوب سطح چوبی را به وسیله سمباده کاملا تمیز کنید. این رنگ ها همچنین برخلاف رنگ های پایه روغن نفوذ کمی دارند. از همین روی دوام و عمر آن ها کوتاه تر است. لذا باید برای تجدید و جایگزینی آن ها با رنگ های پایه روغن باید به فکر باشید.

 

رنگ چوب پایه آب
رنگ چوب پایه آب

 

مزایای رنگ پایه آب:

  • دوستدار محیط زیست هستند
  • بسیار سریع خشک می شوند
  • قیمت مناسبی دارند

 

معایب رنگ پایه آب:

  • دوام کمتر
  • شره کردن رنگ حین اجرا و اعمال آن ها
  • نیاز به آماده سازی سطح
  • نیاز به مهارت و دقت بالا برای اجرای رنگ

 

رنگ چوب ژله ای

در رنگ های چوب ژله ای از ماده ای ژله ای چوب با ویسکوزیته بالا به عنوان ماده حامل یا حلال استفاده می شود. این نوع از رنگ ها به دلیل گرانروی بالا حالت چسبناکی دارد. این اتفاق باعث می شود که به هنگام اجرای رنگ بر روی سطح دیگر رنگ شره نکند. این دقیقا برعکس رنگ چوب پایه آب است. این ویژگی رنگ های چوب ژله ای باعث می شود که از آن ها برای سطوح عمودی استفاده شود. همچنین برای سقف ها نیز می توانند رنگ های خوبی باشند.

رنگ های چوبی ژله ای نیز به مانند رنگ های چوب پایه روغن مدت زیادی می برد که خشک شوند. غلظت این نوع از رنگ ها بالا است. این امر باعث می شود که نفوذ آن ها در بافت سطوح چوبی کاهش یابد. به همین دلیل عمر رنگ های چوب ژله ای پایین است و نیاز به تجدید دارند. همچنین غلظت بالای آن ها مانعی می شود بر اینکه آن ها را نتوان به شکل پاششی استفاده کرد. یعنی شما نمی توانید برای رنگ آمیزی به وسیله رنگ ژله ای چوبی از اسپری یا پیستوله استفاده کنید.

 

رنگ چوب ژله ای
رنگ چوب ژله ای

 

مزایای رنگ ژله ای:

  • پنهان شدن لکه ها و عیوب زیر لایه رنگ های ژله ای
  • عدم نیاز به سمباده کاری و آماده سازی چوب پیش از اجرای رنگ
  • امکان استفاده از رنگ های چوب ژله ای در حالت عمودی و خلاف جهت جاذبه
  • شره نکردن

 

معایب رنگ ژله ای:

  • عدم امکان اجرای رنگ های چوب ژله ای با اسپری و پیستوله
  • دوام و ماندگاری پایین
  • عدم نفوذ کافی در بافت چوب
  • زمان خشک شدن بالا

 

جوهر رنگ چوب پایه آب چیست؟

غلظت بالای رنگ چوب ژله ای باعث می شود که برای اجرای آن ها از الکل یا استون استفاده کرد. جوهر این رنگ ها غالبا به شکل پودر جامد است. بنابراین آن ها را باید در این محلول ها ترکیب و رقیق کرد تا قابل اجرا باشند. به لحاظ نوع پوشش جوهر رنگ ها در دسته رنگ های گره نما یا موج نما طبقه بندی می شوند. باید به این نکته اشاره کنیم که گره، نقش و نگار چوب از زیر جوهر رنگ پیدا است.

همچنین می توان برای به دست آوردن فام رنگی مورد نظر جوهر رنگ را به انواع رنگ پایه آب یا روغن اضافه کرد. البته که باید ذکر کرد که این ترکیب کردن نیاز به تجربه و مهارت فنی دارد. جوهر رنگ چوب از جمله نکات مواد مهمی است که در رنگ های چوب به کار می رود. این نکته نیز باید برای شناخت و پاسخ به رنگ چوب چیست؟ ذکر شود.

 

مزایای جوهر رنگ:

  • قابلیت ترکیب با انواع رنگ چوب
  • نمایان بودن نقش و نگار چوب
  • تنوع بسیار بالا

 

معایب جوهر رنگ:

  • نیاز به مهارت و حرفه برای اجرا
  • نداشتن مقاومت در برابر اشعه فرابنفش خورشید
  • نداشتن مقاومت در برابر نفوذ آب