در طبیعت رنگ های مختلفی وجود دارد. از جمله این رنگ ها همان رنگ های گیاهی یا طبیعی است. برای خرید رنگ چوب در مشهد رنگ های طبیعی و گیاهی می توانند گزینه های خوبی برای خرید باشند. برند رنگ گنج یکی از برندهایی است که می توانید از آن برای خرید رنگ های طبیعی یا گیاهی اقدام کنید. برای خرید رنگ گنج در مشهد فروشگاه پخش رنگ ربانی می تواند به شما کمک کند. اما در خصوص رنگ های طبیعی باید به تفاوت های رنگ گیاهی و طبیعی حتما اشاره کنیم.
برای اینکه خرید خوبی را در مورد رنگ ها داشته باشیم باید به مانند همه کالاهای دیگر در مورد آن اطلاعاتی را بدست آوریم. مثلا خیلی خوب است که بدانیم رنگ کوره ای چه مزایایی دارد. در یادداشت رنگ کوره ای، کاربرد و مزایای استفاده از آن به این موضوع به خوبی اشاره کردیم. همچنین در یادداشت همه چیز درمورد رنگ بلکا نیز در خصوص رنگ بلکا صحبت کردیم. رنگ های طبیعی و گیاهی با هم تفاوت هایی دارند. شما باید بدانید که دقیقا به کدام مورد نیاز دارید و هنگام خرید رنگ مورد نظر خود را خریداری کنید. در همین راستا در این مطلب قصد داریم به تفاوت های رنگ طبیعی و گیاهی اشاره کنیم.
رنگ گیاهی چیست؟
رنگ های مختلفی در طبیعت وجود دارند. برای مثال رنگ های سیاه و قرمزی که ناشی از ذغال و خاک سرخ است همه نشان دهنده سابقه طبیعی بودن رنگ ها در طبیعت است. به جز این موارد می توان به رنگ آبی ناشی از گیاه وسمه یا نیل اشاره کرد. رنگ زرد ناشی از زعفران و برگ چنار یا حتی برگ مو نیز نمونه های دیگری از این پدیده است.
رنگ گیاهی همانطور که از نامش پیداست از گیاهان موجود در طبیعت گرفته می شود. در حقیقت گیاهان موجود در طبیعت همگی می توانند مولد و ایجاد کننده رنگ باشند. این مولد ها و منابع رنگ های طبیعی در مقابل سایر منابع رنگی طبیعی گزینه های بهتری هستند.
باید گفت بسیاری از منابع رنگرزی در طبیعت وجود دارند. و همه این رنگ ها منبع و منشاء گیاهی دارند. معمولا از رنگ های گیاهی برای صنعت رنگرزی سنتی بیشتر استفاده می شود. در مقاله تاریخچه رنگ در ایران نیز می توانید اطلاعاتی را در خصوص تاریخچه صنعت رنگ در ایران به دست آورید.
منابع رنگ های طبیعی و گیاهی
رنگ های گیاهی همانطور که گفته شد از برخی گیاهان به وجود می آیند. در اینجا به برخی از این گیاهان اشاره می کنیم و می گوییم که می توانید چه رنگ هایی را از آن ها به دست آورید.
اسپرک: رنگ های زرد، طلایی، زرد کدر و شفاف
سرخس وحشی: رنگ سبز متمایل به زرد و خاکستری
سماق: برای تولید رنگ های تیره از آن استفاده می شود. این گیاه با ترکیب سولفات آهن رنگ بفنش سیر را به وجود می آورد.
نیل: این گیاه برای رنگ های آبی تا سرمه ای استفاده می شود. همچنین اگر این گیاه در جاشیر جوشانده شود به همراه دندانه موجب تولید رنگ سبز می شود. اگر به این ترکیب روناس هم اضافه شود رنگ بنفش بوجود می آید.
تمشک: قسمتی از تمشک که به ما رنگ می دهد جوانه هایش است. این جوانه ها در فصل بهار جمع آوری می شوند و رنگ حاصل از آن ها خاکستری تیره است.
قرمز دانه: رنگ حاصل از این گیاه از حشره ای به همین نام تهیه می شود. این حشره روی درخت هایی مثل: بلوط، سرو و کاج حضور دارد. از این گیاه همانطور که از نامش پیداست رنگ قرمز به دست می آید.
وسمه: برای بدست آوردن رنگ های آبی و بنفش از این گیاه استفاده می شود.
مازو: این گیاه انواع رنگ های مختلف را در درون خود دارد. خود این گیاه از درخت بلوط بدست می آید. از این گیاه در صنایع مختلفی استفاده می شود. صنایعی مانند: چرم سازی، رنگرزی و مرکب سازی.
پوست انار: از این گیاه برخلاف تصوری که از آن می شود برای تولید رنگ زرد استفاده می شود. البته که گیاهان دیگری نیز برای تولید رنگ زرد در طبیعت وجود دارند همانند: گل زعفران، برگ مو، جاشیر و گندل.
رنگ طبیعی چیست؟
معمولا رنگ هایی که منشا و عاملی طبیعی و بدون دخالت انسان و مواد مصنوعی دیگر داشته باشند را رنگ طبیعی می نامند. رنگ های طبیعی صرفا نمی توانند منابعی گیاهی داشته باشند. در حقیقت برای بدست آوردن رنگ های طبیعی در طبیعت منابع زیاد مختلفی وجود دارد که گیاهان فقط یک نمونه از آن ها هستند.
رنگ های طبیعی می توانند منابعی حیوانی، گیاهی و معدنی داشته باشند. برای تهیه هرکدام از این رنگ ها نیز باید یک سری فرایندهای خاصی طی شود تا این رنگ ها در نهایت تولید و مورد استفاده قرار گیرند. برای مثال منابع معدنی نیاز به استخراج از معدن موجود در طبیعت دارند.
تفاوت میان رنگ های طبیعی و گیاهی
در حقیقت باید گفت رنگ های گیاهی بخشی از رنگ های طبیعی به حساب می آیند. اگر رنگ های طبیعی را یک مجموعه بزرگ در نظر بگیریم، رنگ های گیاهی به عنوان یک زیر مجموعه از این مجموعه بزرگ به حساب می آیند. بنابراین باید دارای مشترکات بیشتر و گسترده تری هستند اما لازم به ذکر است که تفاوت هایی نیز در آن ها وجود دارد.
تفاوت های ناشی از رنگ های طبیعی و گیاهی در این است که ممکن است رنگ طبیعی مذکور منبعی به جز منابع گیاهی داشته باشد. می تواند منابعی حیوانی و طبیعی برای آن وجود داشته باشد. تفاوت ها زیاد و گسترده نیست و منتهی می شود به منبع و منشاء آن ها.
مزایا و معایب رنگ های طبیعی
همانطور که می دانید رنگ هایی که در بازار وجود دارند به دو دسته معمولا تقسیم می شوند. دسته اول رنگ های طبیعی و گیاهی و دسته دوم هم رنگ های مصنوعی و غیر طبیعی. البته باید بگوییم که رنگ های مصنوعی نیز در بازار حضور چشم گیری دارند. یکی از این انواع هم رنگ پودری است. در یادداشت رنگ پودری چیست؟ مفصل درباره آن صحبت کردیم. قطعا همه این رنگ ها مزایا و معایبی دارند که در این بخش به گوشه ای از مزایا و معایب رنگ های طبیعی اشاره خواهیم کرد.
مزایا:
- رنگ های طبیعی چون از منابعی طبیعی هستند به همین دلیل در محیط زیست کاملا سازگار خواهند بود
- تنوع رنگی در این رنگ ها بسیار بالا است و همچنین به نسبت رنگ های مصنوعی زیبا تر هم به نظر می آیند
- ثبات این رنگ ها در مقابل نور آفتاب بسیار بالا است
معایب:
- در دسترس نبودن همیشگی رنگ های طبیعی
- فرایند سخت و زمان بر تولید رنگ های طبیعی
- سرعت خشک شدن کمتر که باعث بیشتر شدن زمان کار می شود
کاربردهای رنگ های طبیعی چیست؟
از مهم ترین موضوعاتی که مطرح می شود این است که رنگ های طبیعی با گیاهی چه تفاوت هایی دارند. مهم ترین موضوعی که باید در این زمینه به آن اشاره کنیم این است که بین رنگ های طبیعی و گیاهی مشترکات بسیار می توان پیدا کرد. اما برای اینکه متوجه بشویم چه تفاوت هایی بین رنگ های گیاهی و طبیعی وجود دارد شاید بهتر آن است که در مورد کاربردهای هرکدام از آن ها اطلاعاتی را به دست آوریم. به همین منظور به بررسی کابردهای رنگ های طبیعی در ادامه پرداختیم.
- استفاده از رنگ های طبیعی در صنایع خوراکی امری متداول است. برای مثال در صنایع شیرینی پزی به طور گسترده شاهد استفاده از رنگ های طبیعی هستیم
- در تولیدات دارویی نیز از رنگ های طبیعی به شکلی روزافزون استفاده می شود
- در مواد آرایشی نیز سعی می شود از رنگ های طبیعی استفاده شود. چرا که استفاده از رنگ های شیمیایی در صنایع و مواد آرایشی باعث می شود که افراد دچار بیماری های مختلف بشوند. لذا پیشنهاد می شود که از رنگ های طبیعی به این منظور استفاده شود
- در صنایع پزشکی به مانند تولیدات دارویی نیز از رنگ های طبیعی استفاده می شود. به طور کلی استفاده از رنگ های طبیعی برای سلامتی انسان و طبیعت بسیار مفید و لازم است
- استفاده از رنگ های طبیعی در صنایع دستی خانگی نیز رواج دارد. برای همین می توان در بسیاری از سازه های دستی استفاده از این رنگ ها را به راحتی مشاهده کرد